Cele mai bune aplicații de autentificare cu doi factori (2FA) pentru protejarea conturilor personale

Autentificare cu doi factori (2FA): află care sunt cele mai bune aplicații de autentificare disponibile în prezent și cum poți proteja conturile tale personale împotriva accesului neautorizat.


În zia de azi, securitatea datelor personale și a conturilor online este o prioritate importantă pentru oricine folosește un telefon mobil sau un computer.

În acest sens, aplicațiile de autentificare cu doi factori reprezintă o metodă bună și simplă de a proteja informațiile și datele personale împotriva accesului neautorizat.

Există o varietate de aplicații de autentificare disponibile pentru dispozitive Android și iOS, care oferă funcții precum autentificarea cu doi factori, coduri de autentificare generate dinamic, sau scanarea codurilor QR pentru verificarea identității.

Acestea sunt utile pentru protejarea conturilor personale de la servicii online precum Facebook, Google, Instagram, Dropbox și multe altele.

În acest articol, vom analiza cele mai bune aplicații de autentificare disponibile în prezent, precum Google Authenticator, Microsoft Authenticator, LastPass Authenticator, Authy și Duo Mobile.

Vom discuta despre funcțiile oferite de fiecare aplicație de autentificare, avantajele și dezavantajele acestora, precum și exemple de utilizare.

Dacă vrei să îți protejezi informațiile personale și să te asiguri că numai tu ai acces la conturile tale online, nu rata acest articol.

Vom încerca să-ți oferim toate informațiile necesare pentru a lua cea mai bună decizie în ceea ce privește alegerea aplicației de autentificare potrivite pentru nevoile tale.

Ce este autentificare cu doi factori și de ce este important să o folosim?

Autentificarea cu doi factori (2FA) este o metodă suplimentară de securitate pentru conturile online.

În loc să se bazeze doar pe o parolă, 2FA necesită o a doua formă de autentificare, cum ar fi un cod generat de o aplicație de autentificare sau o confirmare prin SMS, pentru a permite accesul la contul respectiv.

Există multe motive pentru care este important să folosim autentificarea cu doi factori:

  1. Mai multă securitate: autentificarea cu doi factori face ca conturile noastre online să fie mai sigure. Dacă cineva încearcă să acceseze contul nostru și nu are codul de autentificare generat dintr-o aplicație de autentificare sau nu poate confirma accesul prin SMS, acesta nu va putea avea acces la contul nostru.
  2. Protecție împotriva atacurilor de tip „phishing: atacatorii pot încerca să obțină informațiile de autentificare, cum ar fi parolele sau numerele de card de credit, prin intermediul site-urilor web sau prin intermediul e-mailurilor false. Autentificarea cu doi factori poate oferi o protecție suplimentară împotriva acestor tipuri de atacuri.
  3. Ușurință în utilizare: deși adăugarea unui pas suplimentar de autentificare poate părea o procedură dificilă, utilizarea unei aplicații de autentificare este de obicei ușor de realizat și poate fi mult mai rapidă decât introducerea unei parole complexe.

Deci, autentificarea cu doi factori poate fi o măsură suplimentară de securitate importantă pentru protejarea conturilor noastre online.

Alegerea unei aplicații de autentificare potrivite pentru nevoile noastre poate oferi un nivel suplimentar de protecție și securitate pentru datele și informațiile personale.

Cum se folosește o aplicație de autentificare?

Folosirea unei aplicații de autentificare este, în general, destul de simplă.

Iată pașii generali pe care îi urmezi pentru a utiliza o aplicație de autentificare cu doi factori:

  1. Descarcă și instalează aplicația: descarcă aplicația de autentificare corespunzătoare pentru dispozitivul tău mobil (de exemplu, Google Authenticator, Microsoft Authenticator, LastPass Authenticator etc.) și instalează-o.
  2. Adaugă conturile tale: după ce ai instalat aplicația, trebuie să adaugi conturile tale la aceasta. Unele aplicații de autentificare oferă opțiunea de a scana codul QR afișat pe site-ul web sau în aplicația cu care se autentifici, în timp ce altele necesită să introduci manual un cod de șase cifre afișat pe site-ul web sau în aplicația cu care te autentifici.
  3. Generare de coduri: după ce ai adăugat conturile, aplicația va genera coduri unice de șase cifre în timp real, care trebuie introduse pentru a confirma autentificarea. Aceste coduri se actualizează la intervale regulate de timp (de obicei la fiecare 30 sau 60 de secunde).
  4. Introduceți codul generat: în momentul în care încercați să vă autentificați pe un site web sau într-o aplicație care are activată autentificarea cu doi factori, trebuie să introduceți codul generat de aplicația de autentificare.

Este important să menționăm că există și alte opțiuni de autentificare cu doi factori, cum ar fi autentificarea prin SMS sau prin e-mail.

Cu toate acestea, autentificarea cu aplicație de autentificare este de obicei considerată cea mai sigură și mai convenabilă metodă, deoarece nu depinde de conexiunea la internet sau de serviciul de mesagerie și poate fi utilizată pe dispozitive mobile care nu primesc SMS-uri sau e-mailuri.

Cele mai bune aplicații de autentificare gratis

Iată cele mai bune 10 aplicații de autentificare cu doi factori ca să-ți protejezi conturile împotriva accesului neautorizat.

Google Authenticator

Google Authenticator este una dintre cele mai folosite aplicații de autentificare disponibile în prezent.

Este ușor de utilizat și poate fi utilizat cu orice serviciu care acceptă autentificarea cu doi factori.

Aplicația generează un cod de verificare care expiră în câteva secunde și trebuie introdus la autentificare.

Este disponibilă pentru Android și iOS.

Microsoft Authenticator

Microsoft Authenticator este o altă opțiune populară pentru autentificarea cu doi factori.

Este compatibilă cu mai multe servicii, inclusiv conturile Microsoft și Azure AD.

Poate fi utilizată pentru autentificarea prin scanarea codului QR sau pentru introducerea manuală a unui cod de verificare.

Este disponibilă pentru Android și iOS.

LastPass Authenticator

LastPass Authenticator este o aplicație de autentificare cu doi factori dezvoltată de echipa de la LastPass.

Este compatibilă cu serviciul LastPass și poate fi utilizată pentru autentificarea cu cod de verificare sau prin scanarea codului QR.

O caracteristică interesantă a acestei aplicații este faptul că poate fi utilizată pentru a vă autentifica pe mai multe dispozitive.

Este disponibilă pentru Android și iOS.

Authy

Authy este o altă aplicație gratuită pentru autentificarea cu doi factori.

Poate fi utilizată cu o varietate de servicii, inclusiv Google, Facebook, Instagram și Amazon.

Autentificarea se realizează prin intermediul unui cod de verificare sau prin scanarea codului QR.

Authy oferă, de asemenea, backup și restaurare prin intermediul serviciului cloud.

Este disponibilă pentru Android și iOS.

Duo Mobile

Duo Mobile este o aplicație de autentificare dezvoltată de echipa de la Duo Security.

Poate fi utilizată cu o varietate de servicii, inclusiv Google, Microsoft și Facebook.

Autentificarea se realizează prin intermediul unui cod de verificare sau prin scanarea codului QR.

Duo Mobile are, de asemenea, opțiuni suplimentare de securitate, cum ar fi alertele de autentificare nereușită și accesul condiționat bazat pe locație.

Este disponibilă pentru Android și iOS.

LastPass Authenticator

LastPass Authenticator este o aplicație de autentificare cu doi factori dezvoltată de echipa de la LastPass.

Este compatibilă cu serviciul LastPass și poate fi utilizată pentru autentificarea cu cod de verificare sau prin scanarea codului QR.

O caracteristică interesantă a acestei aplicații este faptul că poate fi utilizată pentru a vă autentifica pe mai multe dispozitive.

Este disponibilă pentru Android și iOS.

FreeOTP

FreeOTP este o aplicație de autentificare gratuită și open-source dezvoltată de echipa de la Red Hat.

Poate fi utilizată cu orice serviciu care acceptă autentificarea cu doi factori și oferă autentificare prin cod de verificare sau prin scanarea codului QR.

FreeOTP oferă, de asemenea, backup și restaurare prin intermediul serviciului cloud.

Este disponibilă pentru Android și iOS.

Yubico Authenticator

Yubico Authenticator este o aplicație de autentificare dezvoltată de Yubico, o companie specializată în soluții de securitate.

Poate fi utilizată cu dispozitivele de autentificare hardware YubiKey și oferă autentificare prin cod de verificare sau prin scanarea codului QR.

Este disponibilă pentru Android și iOS.

Google Smart Lock

Google Smart Lock este o opțiune integrată în sistemul de operare Android, care oferă o gamă de funcții de securitate, inclusiv autentificarea cu doi factori.

Utilizatorii pot configura autentificarea prin intermediul unui cod de verificare sau prin intermediul unei parole de confirmare prin intermediul altui dispozitiv.

Google Smart Lock poate fi utilizat cu o varietate de servicii, inclusiv contul Google și contul Samsung.

Este disponibilă doar pentru Android.

Apple Authenticator

Apple Authenticator este o opțiune integrată în sistemul de operare iOS, care oferă autentificare cu doi factori pentru conturile iCloud.

Utilizatorii pot configura autentificarea prin intermediul unui cod de verificare sau prin intermediul unei parole de confirmare prin intermediul altui dispozitiv.

Este disponibilă doar pentru iOS.

Concluzie

Există o mulțime de opțiuni pentru autentificarea cu doi factori disponibile pe piață, iar cele mai bune aplicații de autentificare variază în funcție de nevoile individuale ale utilizatorilor.

Google Authenticator și Microsoft Authenticator sunt cele mai populare și oferă compatibilitate cu o gamă largă de servicii.

Duo Mobile și Authy oferă opțiuni suplimentare de securitate, cum ar fi alertele de autentificare nereușită și accesul condiționat bazat pe locație.

Pentru cei care utilizează dispozitive de autentificare hardware, Yubico Authenticator poate fi o opțiune bună.

Utilizatorii Apple pot utiliza Apple Authenticator pentru conturile iCloud, în timp ce utilizatorii Android pot utiliza Google Smart Lock pentru autentificarea cu doi factori.

Indiferent de aplicația aleasă, autentificarea cu doi factori poate ajuta la protejarea conturilor și informațiilor personale împotriva accesului neautorizat.

Lasă un comentariu