Ce este NFC și cum poți să plătești cu telefonul

Te întrebi ce este NFC pe telefon? Iată cum funcționează această tehnologie și cum poți utiliza NFC dacă dorești să faci plăți cu telefonul.


Tehnologia NFC a devenit un element esențial al experienței moderne de utilizare a telefonului mobil.

Multe persoane se întreabă „Ce este NFC pe telefon și cum poți să plătești cu telefonul?”

Răspunsurile la aceste întrebări pot fi complicate, dar ele sunt esențiale pentru a înțelege cum poți folosi telefonul tău pentru a efectua plăți și pentru a accesa diverse servicii și informații.

În acest articol, vom explora în detaliu ce este NFC, cum funcționează și cum poți folosi tehnologia pentru a plăti cu telefonul tău.

De asemenea, vom discuta și despre avantajele și dezavantajele utilizării tehnologiei NFC și despre alte modalități în care poate fi utilizată.

Ce este NFC?

Deci, ce este NFC pe telefon? NFC este acronimul pentru „Near Field Communication„.

Este o tehnologie de comunicații wireless (fără fir) de aproape, care permite transferul de informații între două dispozitive plasate la o distanță extrem de scurtă, de obicei de până la 10 cm unul față de celălalt.

NFC a fost proiectat pentru a fi ușor de utilizat și de accesat, astfel încât utilizatorii să poată schimba informații, inclusiv date personale și financiare, prin intermediul unui singur gest, cum ar fi atingerea telefoanelor sau aproprierea de un dispozitiv NFC.

Această tehnologie este similară cu tehnologia Bluetooth, dar are o rază mai scurtă de acțiune și este mai rapidă și mai sigură decât Bluetooth.

De asemenea, NFC poate fi utilizat pentru a realiza plăți contactless, oferind o soluție simplă și rapidă pentru achiziționarea de bunuri și servicii prin intermediul telefonului sau al altui dispozitiv compatibil NFC.

NFC poate fi găsit pe un număr tot mai mare de telefoane mobile, tablete și alte dispozitive inteligente, precum și pe terminalele de plată și pe etichetele NFC.

De asemenea, tehnologia NFC este utilizată în aplicații precum plățile contactless, tranzacții de afaceri, controlul accesului la clădiri sau la sisteme de securitate, precum și în aplicații de marketing prin intermediul etichetelor inteligente.

Cum funcționează NFC pe telefon?

NFC este o tehnologie wireless de comunicații prin intermediul căreia informațiile sunt transmise prin intermediul undelor radio între două dispozitive aflate la o distanță scurtă.

Acest lucru se realizează prin atingere sau prin apropierea dispozitivelor.

Pentru a folosi tehnologia NFC, telefonul trebuie să aibă un cip NFC integrat.

Când acest cip NFC este activat, telefonul poate fi folosit pentru a efectua plăți sau pentru a comunica cu alte dispozitive care suportă această tehnologie.

Toate telefoanele au NFC? Cum pot știi dacă telefonul meu are NFC?

Nu toate telefoanele mobile sunt dotate cu tehnologia NFC.

Dar, majoritatea telefoanelor moderne, inclusiv modelele high-end și unele modele de nivel mediu, au această funcție inclusă.

Pentru a determina dacă telefonul tău are NFC, poți urmări următorii pași:

 1. Verifică manualul de utilizare al telefonului – acesta ar trebui să conțină informații despre caracteristicile disponibile, inclusiv NFC.
 2. Verifică setările telefonului – în majoritatea cazurilor, poți găsi setările NFC în secțiunea „Setări” sau „Dispozitive” ale telefonului.
 3. Caută în lista de specificații tehnice ale telefonului – acestea pot fi găsite pe site-ul producătorului sau pe site-uri de revizuire a produselor.
 4. Verifică spatele telefonului – unele telefoane au un simbol NFC imprimat pe spate, care indică prezența tehnologiei.

Cum poți plăti cu telefonul folosind NFC?

Acum că ai înțeles ce este NFC pe telefon, hai să vedem cum poți să plătești utilizând această tehnologie.

Plata prin intermediul NFC-ului se poate realiza prin intermediul aplicațiilor de plăți mobile precum Google Pay sau Apple Pay.

Aceste aplicații sunt disponibile pentru descărcare gratuită din magazinul de aplicații al telefonului și necesită doar conectarea la o rețea de internet și asocierea cu un card de credit sau debit.

Pentru a efectua o plată prin intermediul NFC-ului, trebuie doar să deschideți aplicația de plăți, să selectați cardul dorit și să apropiați telefonul de terminalul de plată NFC.

Terminalul va citi informațiile de pe telefon prin intermediul NFC-ului și va efectua plata în mod automat.

Este important de menționat că, pentru a putea efectua plăți prin intermediul NFC-ului, terminalul de plată trebuie să fie compatibil cu această tehnologie.

Acest lucru poate fi verificat prin intermediul etichetei sau a logo-ului „NFC” de pe terminal sau prin intermediul informațiilor furnizate de comerciant.

Avantajele și dezavantajele utilizării tehnologiei NFC

Avantajele utilizării tehnologiei NFC:

 1. Rapiditate: Plățile prin intermediul NFC sunt mai rapide decât plățile prin intermediul cardului, deoarece nu mai este nevoie să introduceți datele cardului sau să semnați o chitanță. Procesarea este instantanee și nu necesită verificări suplimentare.
 2. Conveniență: Nu mai trebuie să vă îngrijorați că uitați cardul sau portofelul acasă, deoarece toate informațiile necesare pentru a efectua plăți sunt stocate în telefon.
 3. Securitate: Toate informațiile stocate în aplicația de plăți sunt protejate prin intermediul criptării de ultimă generație, astfel încât sunt protejate împotriva fraudelor sau a accesării neautorizate.
 4. Interoperabilitate: NFC este compatibil cu un număr mare de carduri bancare și dispozitive, astfel încât utilizatorii pot efectua plăți cu ușurință, indiferent de banca sau de dispozitivul pe care îl utilizează.

Dezavantajele utilizării tehnologiei NFC:

 1. Limitarea dispozitivelor compatibile: Nu toate dispozitivele sunt compatibile cu NFC, astfel încât utilizatorii trebuie să își verifice dispozitivul pentru a se asigura că acesta este compatibil.
 2. Necesitatea unei conexiuni la internet: Pentru a efectua plăți prin intermediul NFC, telefonul trebuie să aibă o conexiune la internet stabilă.
 3. Costuri suplimentare: S-ar putea să fie necesar să se plătească costuri suplimentare pentru utilizarea tehnologiei NFC, cum ar fi taxe pentru serviciile bancare sau costuri de înregistrare pentru aplicația de plăți.
 4. Vulnerabilitate la atacuri cibernetice: Ca și în cazul oricărei tehnologii bazate pe internet, NFC poate fi vulnerabil la atacuri cibernetice și la fraudă. Utilizatorii trebuie să fie conștienți de acest risc și să ia măsuri adecvate de protecție, cum ar fi folosirea unei parole puternice și instalarea unei soluții de securitate cibernetică pe telefon.

În afară de plățile cu telefonul, la ce mai este folosită tehnologia NFC?

În afară de plățile cu telefonul, tehnologia NFC mai poate fi folosită pentru o gamă largă de aplicații, inclusiv:

 1. Acces la locații: NFC poate fi folosit pentru a deschide uși sau a accesa zone securizate prin simpla apropiere a telefonului de un cititor NFC.
 2. Transfer de date: NFC poate fi utilizat pentru a transfera date între dispozitive, cum ar fi imagini sau fișiere.
 3. Conectarea la dispozitive: NFC poate fi folosit pentru a conecta telefonul la alte dispozitive, cum ar fi căști sau boxe, prin simpla apropiere.
 4. Citiți informații de pe etichete inteligente: NFC poate fi folosit pentru a citi informații de pe etichetele inteligente, cum ar fi codurile QR sau etichetele NFC.
 5. Conținut multimedia: NFC poate fi folosit pentru a accesa conținut multimedia, cum ar fi muzică sau filme, prin simpla apropiere a telefonului de un dispozitiv compatibil NFC.
 6. Jocuri: NFC poate fi folosit pentru a juca jocuri în modul multiplayer, prin simpla apropiere a telefoanelor

Acestea sunt doar principalele moduri în care tehnologia NFC poate fi utilizată, dar posibilitățile acestei tehnologii sunt în continuă creștere.

Concluzie

În concluzie, tehnologia NFC reprezintă un pas înainte în evoluția sistemelor de plată, oferind utilizatorilor o metodă convenabilă, rapidă și sigură de a realiza tranzacții.

Cu o gamă largă de telefoane mobile compatibile și o creștere a numărului de locații unde se acceptă plata contactless, utilizarea tehnologiei NFC devine din ce în ce mai accesibilă pentru consumatori.

În același timp, este important să se ia în considerare și dezavantajele acestei tehnologii, precum și să se ia măsuri adecvate de protecție pentru a preveni accesul neautorizat la informațiile financiare.

În ansamblu, tehnologia NFC oferă utilizatorilor posibilitatea de a efectua plăți contactless cu telefonul într-un mod simplu, convenabil și sigur.

Lasă un comentariu