Aptoide: ce este, download, instalare pe telefon și mod de utilizare

Ați auzit vorbindu-se despre Aptoide, un magazin alternativ Magazinului Google Play, de unde se pot descărca aplicații și jocuri gratis pentru Android, dar nu știți de unde se descarcă, cum se instalează pe telefon, și, mai ales, dacă Aptoide este sigur și legal?

În acest articol puteți să aflați totul despre Aptoide, explicat pas cu pas, începând de la download, instalare pe telefon, actualizare și terminând cu instalarea aplicațiilor și jocurilor de pe Aptoide.

Ce este Aptoide?

Aptoide este o aplicație prin intermediul căreia se pot descărca aplicații și jocuri gratis pentru dispozitive Android. Nu există o versiune Aptoide pentru iOS, Windows sau alt sistem de operare.

Chiar dacă aspectul este foarte asemănător cu cel al unui normal store de aplicații, cum ar fi de exemplu Magazin Play, Aptoide funcționează într-un mod diferit. Fiecare utilizator poate să-și creeze un magazin personal și să publice fișierele sale, care apoi pot fi descărcate gratis de orice alt utilizator.

Numele aplicației derivă de la ”apt”, managerul de pachete din distribuția Linux Debian, care are un mecanism similar de funcționare.

Aptoide: download și instalare pe telefoane și tablete Android

Ca să instalați aplicația Aptoide pe telefonul sau tableta voastră trebuie mai întâi să activați opțiunea de instalare aplicații din surse necunoscute. Implicit, această opțiune este dezactivată.

Ca să activați opțiunea Surse necunoscute accesați pe telefon Setări, apoi Securitate. Aici trebuie să vedeți opțiunea dezactivată, apăsați să o activați, acceptați că sunteți conștienți de riscuri apăsând pe OK și apoi vedeți opțiunea activată. Puteți să vedeți cum se face în pozele de mai jos, dar procedeul ar putea fi diferit în funcție de versiunea de Android pe care o aveți pe telefon.

Acum că opțiunea de instalare aplicații din surse necunoscute este activată trebuie să descărcați aplicația Aptoide și să o instalați.

Accesați cu browserul vostru preferat adresa URL https://ro.aptoide.com/installer și apăsați pe ”Instalează Aptoide”.

Apăsați pe ”OK” ca să descărcați aplicația, apoi pe ”DESCHIDE” ca să înceapă descărcarea, apoi odată ce descărcarea este terminată apăsați pe ”INSTALAȚI”.

Așteptați timpul necesar instalării și când vedeți pe ecran ”Aplicație instalată” apăsați pe ”DESCHIDEȚI”.

În pozele de mai jos puteți să vedeți pas cu pas cum se descarcă și se instalează Aptoide pe telefon sau tabletă Android.

Se poate instala Aptoide pe laptop sau computer Windows?

După cum am scris deja la începutul articolului, Aptoide este compatibil doar cu sistemul de operare Android.

Dacă doriți să instalați aplicația Aptoide pe un laptop sau calculator Windows și apoi, evident, aplicațiile care sunt prezente în acest magazin, puteți să folosiți un emulator Android, cum ar fi programul BlueStack.

Dacă doriți să încercați aplicațiile și jocurile de pe Aptoide pe computer Windows citiți tutorialul despre cum se utilizează programul BlueStack.

Cum se instalează aplicații sau jocuri gratis de pe Aptoide?

Instalarea aplicațiilor este foarte ușoară, dacă ați mai instalat aplicații de pe Google Play, nu ar trebui să aveți nici o problemă pentru că procedura este similară.

Răsfoiți diferitele categorii sau magazine cu aplicații și jocuri, iar când găsiți ceea ce vă interesează selectați aplicația. Puteți să folosiți și motorul de căutare intern.

Mai jos puteți să vedeți cum am căutat un joc de șah și apoi l-am instalat pe telefon.

Aptoide este o aplicație sigură pentru dispozitivele cu Android?

Aplicația în sine este sigură, fără malware sau funcții care să spioneze utilizatorii, dar acest lucru nu se poate spune și despre aplicațiile sau jocurile pe care le descărcați și instalați prin intermediul aplicației Aptoide.

Aptoide are un antimalware numit Aptoide Sentinel care scanează aplicațiile disponibile, dar din păcate este foarte greu să controleze toate aplicațiile care sunt încărcate încontinuu de utilizatori.

Din punct de vedere al siguranței, aplicațiile de pe Aptoide sunt împărțite în trei categorii: cele cu badge verde, care înseamnă că aplicația este sigură, cele cu badge galben de avertisment, adică aceste aplicații au fost scanate și, deși nu a fost găsit nici un malware, aplicația are un comportament suspicios, deci trebuie să fiți foarte atenți.

Ultima categorie sunt aplicațiile marcate ca necunoscute, asta înseamnă că nu au fost încă scanate de Aptoide Sentinel, deci evitați să le descărcați imediat.

Atenție: toate aplicațiile prezente pe Aptoide ar putea avea fișierul APK modificat de către cei care au pus la dispoziție aplicația, ceea ce înseamnă că este posibil să instalați aplicații cu malware, mai ales dacă nu au fost verificate de Sentinel.

Vă recomand să descărcați și instalați doar aplicațiile cu badge verde dacă doriți să fiți (relativ) liniștiți.

În plus, vă mai recomand și să citiți comentariile celorlalți utilizatori, astfel vă dați seama dacă cine a instalat aplicația pe telefon a avut apoi probleme de securitate sau stabilitate.

O altă problemă întâlnită la Aptoide este prezența de actualizări ale aplicațiilor care nu sunt create de dezvoltatorul real, de exemplu dacă descărcați și instalați aplicația Facebook puteți să găsiți actualizări care nu există pe Magazinul Google Play, deoarece dezvoltatorul nu a publicat niciodată această actualizare, deci asta înseamnă că există modificări ale fișierului APK neautorizate de dezvoltator și care ar putea să ascundă cod rău intenționat sau prost scris care ar putea să creeze probleme de stabilitate a sistemului.

Cel mai recomandat este să actualizați aplicațiile pe care le aveți instalate pe telefon doar prin intermediul Magazinului Google Play.

Înainte să instalați aplicații sau jocuri gratis pentru Android de pe Aptoide vă sfătuiesc să instalați un bun antivirus Android gratis, care vă poate proteja de acele aplicații care conțin malware.

Aplicația Aptoide este legală?

Acestă aplicație funcționează cu un mecanism descentralizat, nu există niciun server pe care să se găsească conținutul, spre deosebire de cum se întâmplă în magazinele oficiale.

Prin urmare, aplicația în sine nu este altceva decât un sistem pentru a găsi legături către diferitele depozite, sursele pe care se află fișierele APK care urmează să fie descărcate de utilizatori.

Pe scurt, este oarecum  o situație similară cu programele de descărcat P2P, cum ar fi eMule sau BitTorrent.

Deci, Aptoide este o aplicație legală, nici o lege nu vă împiedică să o instalați pe telefon, dar poate fi ilegal modul în care este folosită aplicația, adică să descărcați și să instalați aplicații și jocuri protejate prin drepturi de autor, de exemplu puteți să găsiți versiuni piratate ale unor aplicații sau jocuri care normal sunt contra cost, cum ar fi Minecraft.

Citește și: Alternative Magazin Play.

Un comentariu la „Aptoide: ce este, download, instalare pe telefon și mod de utilizare”

Lasă un comentariu