Top cele mai bune aplicații Android utile și gratis în 2024

Top cele mai bune aplicații Android în 2024.

Oricât de nou și bine echipat din punct de vedere hardware este un telefon Android, fără anumite aplicații utile puteți să faceți puține lucruri.

Iată motivul pentru care în acest articol propun o listă cu cele mai bune aplicații Android utile și gratis 2024, care vă ajuta să adăugați unele opțiuni în plus și să vă folosiți telefonul mai eficient.

Aplicații Android pentru stocarea fișierelor online

Cine are puțin spațiu pe telefon și face multe poze sau videoclipuri poate să folosească un serviciu de stocare online.

Practic, pozele și videoclipurile se salvează online, astfel nu ocupă spațiu pe telefon și, în plus, le puteți accesa și de pe alte dispozitive, cum ar fi calculatorul.

Iată care sunt cele mai bune aplicații Android de stocare fișiere online:

Google Drive: este un serviciu oferit de Google și de obicei este o aplicație preinstalată pe Android. Pune la dispoziție 15 GB de spațiu gratis.

Dropbox: este, poate, cel mai cunoscut serviciu de stocare online. Inițial pune la dispoziție 2 GB de spațiu gratis, dar se poate majora invitând persoane să se înscrie.

OneDrive: este serviciul de stocare online oferit de Microsoft. Oferă 5 GB de spațiu gratuit.

Browser pentru navigarea pe internet

În această listă de aplicații Android utile nu putea să lipsească un browser bun. Iată care sunt cele mai bune aplicații pentru navigare pe internet cu telefonul:

Chrome: este browserul preinstalat pe telefoanele cu Android. Principalul avantaj al utilizării este posibilitatea de a păstra datele sincronizate, cum ar fi site-uri preferate, istoricul și datele de conectare, între Chrome pentru PC și Chrome pentru Android în contul dvs. Google.

Firefox: un alt browser pentru Android foarte popular este Firefox. Versiunea mobilă a browser-ului Mozilla este capabilă să sincronizeze datele și setările cu versiunea pentru computere (sau chiar cu alte dispozitive portabile) și are o gamă foarte largă de extensii care pot fi utilizate pentru a extinde funcțiile aplicației.

Opera Mini: o aplicație de navigare pe net care a reușit imediat să stârnească interesul utilizatorilor de dispozitive Android. Browserul are un design curat și compact, care oferă o experiență excelentă de navigare.  În plus, este rapid și sigur.

Aplicații antivirus și securitate

Dacă obișnuiți să instalați aplicații și din alte surse (Aptoide, de exemplu), nu doar cele care se găsesc pe Magazinul Google Play, vă sfătuiesc să instalați un antivirus Android bun.

Iată trei aplicații antivirus Android gratis care vă ajută să vă protejați telefonul sau tableta:

Avira: este un antivirus gratuit care include un sistem de protecție în timp real care scanează toate fișierele sau aplicațiile instalate, o funcție anti-furt și nu stresează prea mult bateria.

Eset Mobile Security & Antivirus: este o soluție excelentă pentru protecția telefonului. Versiunea gratuită pune la dispoziție toate funcțiile necesare pentru detectarea virușilor si un sistem anti-furt care permite localizarea telefonului în cazul în care îl pierdeți sau vă este furat.

Kaspersky Mobile Antivirus: este un alt antivirus foarte bun, care în versiunea gratuită include protecție în timp real, un filtru pentru apeluri și un anti-furt.

Aplicații GPS

Telefoanele Android au preinstalată o aplicație de navigație GPS foarte bună, numită Google Maps sau Hărți în limba română.

Dacă doriți să încercați și alte aplicații utile pentru GPS, iată trei alternative bune:

HERE WeGo: în trecut se numea Nokia Maps, acum a devenit un proiect independent și aplicația este actualizată constant. HERE WeGo permite să descărcați hărțile de care aveți nevoie și să le utilizați și fără să fiți conectați la internet.

MapFactor: este una dintre cele mai populare aplicații de navigație GPS de pe Magazinul Google Play. Hărțile pe care le utilizează sunt cele de la OpenStreetMap, care sunt actualizate foarte frecvent. MapFactor include indicații vocale în mai multe limbi, modalitatea 2D și 3D, teme pentru zi sau noapte și posibilitatea să căutați adrese sau locuri și fără să fiți conectați la internet.

Waze: este o aplicație GPS gratuită, care furnizează o imagine de ansamblu a traficului în timp real. Informațiile despre trafic provin direct de la ceilalți utilizatori care conduc efectiv. În plus, utilizatorii pot indica posturile de control ale Poliției, radare, accidente, drumuri în lucru și alte informații utile. Din păcate Waze funcționează doar dacă sunteți conectați la internet.

Aplicații utile pentru personalizare

Majoritatea producătorilor de smartphone cu Android personalizează aspectul grafic al sistemului de operare, astfel, chiar dacă pe diverse telefoane este instalată aceeași versiune de Android, aspectul grafic poate fi diferit.

Aplicația care gestionează interfața grafică se numește ”launcher” și printre cele mai cunoscute sunt: ZenUI (Asus), TouchWiz (Samsung), EMUI (Huawei), etc.

Dacă v-ați plictisit de interfața grafică a telefonului și doriți să o personalizați folosind unele teme frumoase pentru telefon, puteți să instalați o altă aplicație launcher gratis. Iată care sunt cele mai bune:

Nova Launcher: este cea mai populară aplicație launcher de pe Google Play și permite personalizarea aspectului grafic punând la dispoziție numeroase seturi de pictograme, widget și imagini de fundal. Există și o versiune contra cost numită Nova Launcher Prime, care oferă unele opțiuni de personalizare în plus.

Microsoft Launcher: această aplicație gratuită, dezvoltată de Microsoft, permite personalizarea telefonului, de exemplu puteți să schimbați rapid pictogramele, mărimea acestora, imaginile de fundal și multe altele. Folosirea este foarte simplă, fără publicitate și nu încetinește funcționarea telefonului.

C Launcher: este o altă aplicație care pune la dispoziție numeroase teme pentru telefon, imagini de fundal, pachete de iconițe, widget și multe altele. Utilizarea este foarte simplă și are un consum redus de energie.

Aplicații utile de editat poze

Dacă faceți multe poze cu telefonul, pe care eventual le publicați pe site-urile de socializare, atunci aveți nevoie de o aplicație de editat poze bună, care să vă permită să le îmbunătățiți și dacă doriți să adăugați efecte speciale.

Iată care sunt cele mai bune aplicații gratis de editat poze pentru Android:

Pixlr: este o aplicație completă, care pune la dispoziție instrumente de modificare de bază, cum ar fi redimensionare, decupare, rotire sau corectarea culorilor, dar și multe filtre și efecte care se pot aplica pe poze foarte simplu și rapid. În plus, se pot realiza colaje din poze și se pot îmbunătății selfi-urile eliminând pete, ochii roșii sau albind dinții.

VSCO: este una dintre cele mai folosite aplicații de editat poze de către persoanele care fac multe poze cu telefonul. Pe lângă numeroasele instrumente de bază de editare, VSCO pune la dispoziție foarte multe filtre și efecte speciale (din păcate cele mai frumoase trebuie cumpărate) care se pot aplica pe poze în mod automat.

Photo Lab: este o aplicație gratis de modificat poze care pune la dispoziție cam tot ce trebuie să faceți mai interesante imaginile voastre, începând cu filtre, efecte și terminând cu caricaturi. Vă permite să creați coperte de revistă cu poza voastră, să creați colaje din poze, să adăugați rame sau alte efecte speciale.

Aplicații Android gratis de editat video

Aveți un canal pe YouTube unde publicați des videoclipuri făcute cu telefonul? Poate vă este de folos o aplicație de editat video cu care puteți să faceți mai interesante videoclipurile, astfel obțineți mai mulți followers în scurt timp.

Iată care sunt cele mai bune aplicații gratuite de modificat video:

KineMaster: cu această aplicație puteți să tăiați bucăți nedorite din video, să decupați marginile, să adăugați text, să desenați sau să adăugați muzică sau chiar vocea voastră. În plus, puteți și să uniți mai multe videoclipuri, adăugând efecte de tranziție.

Adobe Premier Clip: chiar dacă nu va pricepeți prea mult la editare video, cu această aplicație puteți să modificați rapid și ușor orice videoclip. Pune la dispoziție două modalități de editare: una automată și una manuală, pentru utilizatorii avansați, care oferă unele instrumente în plus.

Magisto: este o altă aplicație gratuită cu care puteți să editați sau să uniți mai multe videoclipuri. Este folositor mai ales pentru unirea a mai multor video, pentru că poate să extragă bucățile interesante din mai multe video și să creeze unul cu efecte speciale și tranziții incredibile.

Aplicații Android Office și PDF

Iată care sunt cele mai bune aplicații care vă permit să deschideți sau să modificați fișiere în format DOC, DOCX, PTT, PTTX, RTF, PDF, etc.

WPS Office: această aplicație gratuită vă permite să citiți, să creați și să modificați fișiere DOC, DOCX, RTF, PTT, etc. Fișierele PDF doar le poate deschide, nu le poate modifica.

Polaris Office: cu aceată aplicație puteți să vizualizați documente, foi de calcul, prezentări și fișiere PDF. În plus, permite să creați sau să modificați documente, sincronizate automat cu spațiul vostru cloud, astfel aveți fișierele actualizate constant și la îndemână să fie citite sau modificate.

Xodo PDF Reader & Editor: cu această aplicație gratuită puteți să citiți, să creați și să modificați fișiere în format PDF. În plus, este perfect compatibilă cu fișierele create cu Adobe Acrobat.

Player audio Android

Ca să ascultați muzică, sistemul de operare Android pune la dispoziție un player audio destul de bun, dar dacă doriți o aplicație de ascultat muzica pe telefon, care să pună la dispoziție unele opțiuni în plus, puteți să instalați un alt player audio Android de pe Magazinul Google Play.

Iată câteva alternative:

AIMP: este versiunea pentru Android a celebrului player audio pentru Windows. Suportă aproape orice format audio, se poate personaliza cu diferite teme, detectează automat etichetele, puteți să ascultați o serie de posturi radio de e internet, suportă streaming-ul HTTP și controlul prin căști. În plus, sunt disponibile o serie de funcții pentru organizarea și ordonarea melodiilor așa cum doriți.

Shuttle: această aplicație este o opțiune excelentă pentru cine dorește o aplicație de ascultat muzică ușor de folosit, fără prea multe caracteristici avansate și, poate, inutile pentru mulți utilizatori. Pune la dispoziție funcțiile standard prezente la orice player audio, inclusiv suportul pentru playlist-uri, temporizator, redarea fără pauze și personalizarea cu diferite teme.

Pulsar Music Player: este un player audio pentru Android modern, simplu, ușor de folosit și cu o grafică frumoasă, care se poate personaliza în multe feluri. Aplicația nu are inclusă publicitate în interfață și pune la dispoziție multe funcții utile, cum ar fi crossfading, egalizator cu bassboost și virtualizator 3D surround. Suportă majoritatea formatelor audio, printre care MP3, WAV și OGG.

Citește și: Aplicații de descărcat muzică.

Player video Android

Sistemul de operare Android pune la dispoziție un player video bun și care funcționează bine, dar dacă doriți, puteți să instalați un player video Android care pune la dispoziție unele opțiuni în plus, dar mai ales este compatibil cu formate video mai rar întâlnite.

Iată care sunt cele mai bune aplicații:

MX Player: este unul dintre cele mai bune aplicații de văzut video pe telefoane cu Android. Suportă aproape toate formatele video, printre care 3GP, AVI, DIVX, FLV, MKV, MP4, MPEG, MOV și inclusiv subtitrarea. Interfața este foarte comodă și ușor de înțeles.

BSPlayer: este un alt player video pentru Android bun și gratuit, care suportă aproape orice format video, inclus streaming-ul online și RTSP. BSPlayer folosește accelerarea hardware ca să reproducă filmele sau videoclipurile, astfel se reduce consumul bateriei.

KMPlayer: este versiunea pentru Android a faimosului player video pentru Windows. Comenzile sunt ascunse când este redat un video și când atingeți ecranul acestea apar în partea inferioară a ecranului. Suportă orice format video, inclus video în streaming. KMPlayer nu funcționează ca să ascultați muzică.

Aplicații meteo

O aplicație bună pentru starea vremii este foarte utilă să o aveți instalată pe telefon, astfel puteți să consultați în orice moment prognoza meteo.

Iată care sunt cele mai bune aplicații meteo pentru Android:

Weather: are o interfață foarte frumoasă și clară, imediat se înțelege cum funcționează și informațiile despre starea vremii sunt ușor de citit. Aplicația folosește serviciul de prognoză meteo DarkSky (darksky.net).

Weather forecast: este o altă aplicație meteo bună, care arată prognoza meteo din zona în care vă aflați (prin GPS), dar dacă doriți puteți să vedeți starea vremii în orice localitate din lume. Puteți să vedeți prognoza din ziua curentă, dar și prognoza pe următoarele 3 sau 7 zile.

Weather Forecast: chiar dacă numele este identic cu al aplicației mai sus indicată, este o aplicație meteo diferită. După instalare, aplicația detectează poziția noastră prin GPS și apoi o să vedeți imediat o serie de informații detaliate despre starea vremii în zona unde vă aflați, precum și prognoza pe zilele următoare. Interfața grafică este plăcută și indică, pe lângă prognoza meteo, presiunea atmosferică, umiditatea, viteza și direcția vântului, previziunile pentru următoarele 10 zile și multe alte informații despre vreme.

Aplicații Android utile pentru agende, notițe și jurnale

Iată câteva aplicații utile pentru notițe, liste cu lucruri de făcut sau jurnale:

Notepad: numit și Adler Notes sau Notițe, în limba română, este o aplicație cu care puteți să scrieți notițe sau să creați liste cu lucruri de făcut. Dacă doriți puteți să setați să vă anunțe din timp cu ceea ce trebuie să faceți, astfel sunteți siguri că nu uitați nimic.

Google Keep – note și liste: este o altă aplicație cu care puteți să notați rapid ceva important, să creați liste cu lucruri de făcut sau să înregistrați notițe vocale (care apoi pot fi transcrise automat). Ceea ce o deosebește de alte aplicații de acest tip este faptul că se poate accesa și online cu alte dispozitive, calculator de exemplu.

Jurnal secret cu parola: este o aplicație pentru Android care vă permite să creați un jurnal personal și să-l protejați cu parola. Interfața este foarte colorată, frumoasă și se poate personaliza cu diferite teme. Folosirea este ușoară, trebuie doar să alegeți data din calendar și puteți imediat să scrieți gândurile voastre.

Aplicații pentru organizarea și planificarea activităților zilnice

Todoist – aceasta este o aplicație utilă pentru organizarea și planificarea activităților. Permite crearea de liste de activități, setarea deadline-urilor și etichetarea activităților pentru o organizare mai bună. Are și o interfață simplă și intuitivă.

Google Calendar – aceasta este o aplicație de calendar care este foarte versatilă și ușor de utilizat. Permite crearea de evenimente, setarea de alarme și se sincronizează cu alte dispozitive.

Any.do – aceasta oferă caracteristici similare cu Todoist, cum ar fi crearea de liste de activități, planificarea activităților și setarea de alarme. Any.do are și un modul de calendar integrat, care te ajută să vezi mai ușor toate activitățile planificate.

Aplicații Android pentru monitorizare trafic date mobile

Dacă aveți un abonament cu trafic de date mobile limitat este bine să fiți atenți câți GB consumați ca să nu vă treziți cu surprize neplăcute când trebuie să plătiți factura.

Iată trei aplicații utile care vă ajută să monitorizați traficul internet, astfel țineți sub control mai bine consumul de date mobile:

Data Usage: este o aplicație dezvoltată de Google care vă ajută să țineți sub control traficul internet și să economisiți date mobile când navigați pe internet.

GlassWire Data Usage Monitor: este o altă aplicație bună care monitorizează traficul internet și vă anunță când vă apropiați de limita maximă de consum. Aplicația vă arată și care aplicații consumă mai multe date mobile, astfel puteți să le limitați consumul.

My Data Manager: și acestă aplicație monitorizează constat traficul de date mobile, astfel puteți să vedeți în timp real cât ați consumat, cât trafic vă mai rămâne și care aplicații au consumat cele mai multe date mobile.

Transfer fișiere între diferite dispozitive fără internet

De multe ori aveți nevoie să transferați fișiere de la un telefon la altul, cum ar fi poze, muzică, video sau documente.

Totul se poate face foarte ușor prin WhatsApp sau diferite servicii cloud, dar dacă nu aveți la dispoziție internet sau date mobile puteți să folosiți o aplicație care transferă fișiere fără să folosească o conexiune la internet.

Practic, se folosește funcția hotspot Wi-Fi, astfel, odată activată aplicația pe telefon, se creează un hotspot la care se pot conecta alte dispozitive și apoi se pot transfera fișiere de orice dimensiune.

Iată care sunt cele mai bune aplicații de transfer fișiere între dispozitive:

ShareMe (MiDrop): este o aplicație dezvoltată de compania Xiaomi, care funcționează pe orice dispozitiv Android. Folosirea este simplă, se pot transfera fișiere de orice dimensiune, iar viteza de transfer este mare.

Zapya: este o aplicație disponibilă și pentru sistemele de operare Windows și MacOS, nu doar pentru Android. Folosirea este ușoară, se creează un hotspot prin intermediul aplicației și se invită prietenii să participe, apoi cu o simplă apăsare se pot transfera orice tip de fișiere fără conexiune la internet.

SHAREit: și această aplicație de transferat fișiere funcționează în același mod ca cele două aplicații prezentate mai sus. Se poate transfera orice fișier de orice dimensiune, cum ar fi melodii, videoclipuri sau poze la o viteză foarte mare.

Aplicații manager de parole

Dacă vă înscrieți pe multe site-uri, de exemplu site-uri de socializare sau magazine online, poate vă este greu să rețineți toate parolele pe care le setați pentru fiecare serviciu sau site web în parte.

Ca să nu uitați diferitele parole puteți să folosiți o aplicație care gestionează parolele. Iată care sunt cele mai bune.

LastPass Password Manager: memorizează toate parolele pe care le creați și le introduce automat ori de câte ori trebuie să vă logați pe site-urile unde v-ați înscris. Pe lângă completarea și introducerea parolelor, LastPass poate completa și formularele de pe internet; puteți crea un profil cu datele voastre, cum ar fi numele, prenumele, adresa, adresa de e-mail, numărul de telefon etc., iar acestea vor fi introduse automat printr-o simplă atingere ori de câte ori vă înscrieți pe un nou site.

Password Safe: este un alt manager de parole, care spre deosebire de alte aplicații similare nu are nevoie de internet ca să funcționeze. Acest lucru înseamnă că nu puteți să sincronizați automat parolele pe mai multe dispozitive care vă aparțin, dar baza de date cu parole rămâne în siguranță pe telefon și nu se salvează cine știe pe unde în internet.

Bitwarden: judecând după recenziile primite, Bitwarden este cea mai bună aplicație manager de parole. Aplicația stochează toate datele de autentificare criptat și le introduce automat ori de câte ori aveți nevoie să vă logați.

Aplicații Android de măsurat

Dacă nu aveți la îndemână nici un instrument de măsurat, puteți să folosiți aceste aplicații gratuite pentru Android.

Bubble Level Galaxy: este o aplicație nivelă cu bulă de aer (poloboc), care este foarte utilă atunci când doriți să așezați un obiect drept pe vertical sau orizontal. Funcționează fără internet și este fără reclame de publicitate.

Riglă (Ruler): această aplicație de măsurat transformă telefonul într-o riglă. Puteți să măsurați în centimetri sau țoli (inch).

Telemetru (Smart Measure): este o aplicație de măsurat distanțe de la 1 metru până la 50 de metri. Practic puteți să măsurați distanța până la un obiect, înălțimea unui obiect sau distanța între două obiecte.

Alternative Magazin Play

Magazin Play este principalul depozit de aplicații pentru Android și, în general, este preinstalat pe telefon din fabrică.

Dacă dorești să încerci un alt magazin de aplicații pentru Android, mai jos găsești cele mai bune alternative.

Aptoide: este un magazin de aplicații descentralizat, practic fiecare utilizator poate avea propriul magazin unde își poate distribui aplicațiile gratuit. Pe Aptoide poți găsi de toate: aplicații gratuite, open source, aplicații modificate etc.

Amazon Appstore: este un magazin de aplicații și jocuri dezvoltat de Amazon. Pune la dispoziție peste 500 de mii de aplicații, iar cea mai interesantă caracteristică este ”aplicația gratuită de azi” care permite să descarci o aplicație premium (contra cost) în mod gratuit.

AppGallery: este magazinul de aplicații dezvoltat de Huawei. Este a treia cea mai mare platformă de distribuție a aplicațiilor din lume. În prezent oferă peste un milion de aplicații și jocuri, iar numărul acestora crește de la an la an.

Dacă vreți să sugerați o aplicație utilă pentru telefon Android puteți să folosiți modulul de comentarii de mai jos.

Lasă un comentariu